Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

El Consell Comarcal del Baix Ebre i el Consell Comarcal del Montsià impulsen un nou ens de polítiques ambientals

El president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Martín, i el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, en el transcurs de la roda de premsaImatge
 
El Consell Comarcal del Baix Ebre i el Consell Comarcal del Montsià impulsen un nou ens de polítiques ambientals
13/06/2013

Els consells comarcals del Baix Ebre i del Montsià han presentat un nou ens de polítiques ambientals. Un ens que inclourà gran part de les funcions en matèria ambiental d’àmbit local per tal d’aprofitar economies d’escala i reduir costos als consells comarcals i ajuntaments.

A la presentació han assistit el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, i el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Martín. Per a Soler, aquest nou ens “compleix tres objectius prioritaris: una disminució de costos, una reducció de les estructures administratives que són prescindibles i un avançament en la cohesió territorial de les Terres de l’Ebre”.El president ha manifestat que “amb aquests tres objectius s’ha de conformar un ens que inclogui gran part de les competències locals en temes ambientals, entre els quals, gestió de residus, control de mosquit, mosca negra i altres plagues, assistència tècnica en sanejament, etc”.

En la mateixa línia, el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Martín, ha destacat que “la creació de l’ens de polítiques ambientals ve avalada per dos estudis que donen solidesa i viabilitat econòmica amb els conseqüents estalvis al projecte”. Els estudis es van presentar als alcaldes de les dos comarques la setmana passada en el marc de la reunió del consell d’alcaldes.

Quatre grans àrees de servei

Aquest ens, que es pretén que esdevingui operatiu el proper 1 de gener de 2014 i que tingui la seva seu social i administrativa al Montsià, presentarà quatre àrees de funcionament. Una primera de salubritat pública que inclourà el tractament de mosquit, de la mosca negra i altres plagues, una segona àrea formada per la gestió directa dels residus i la seva recollida, una tercera àrea d’assistència tècnica en temes diversos com sanejament, eficiència energètica, protecció civil, etc. i, finalment, una quarta àrea d’entorn natural i territori que tractarà la promoció o planificació de temes forestals i altres àmbits naturals.

Ens les properes setmanes s’establirà una cartera de serveis que concretarà i donarà contingut a totes les àrees esmentades. Soler ha destacat que “l’objectiu és que aquesta cartera de serveis respongui a les demandes dels ajuntaments i dels consells comarcals del territori i disposi de sostenibilitat econòmica”. D’aquesta manera, els diferents ens locals, depenent de les seves necessitats, s’adheriran a les àrees o serveis que considerin més adequats per al seu funcionament.
El nou ens tindrà la voluntat de prestar serveis ambientals de forma directa a l’àmbit de les Terres de l’Ebre, però també es vol aprofitar el capital tècnic i humà que el conformarà per tal de poder exportar serveis fora de l’àmbit en qüestió.

En el transcurs de la roda de premsa, els dos presidents dels consells comarcals han deixat la porta oberta a la inclusió de la comarca de la Terra Alta i de la Ribera d’Ebre per si així ho creuen oportú en la gestió d’alguns dels serveis que s’oferiran.

Estalvi al voltant d’1.000.000€

La creació d’aquest ens de polítiques ambientals suposarà un estalvi anual aproximat d’un milió d’euros entre gestió de residus i despeses de funcionament entre les dues comarques.
O sigui, pel que fa als residus, al voltant d’un 33% d’estalvi respecte l’actual despesa sense comptar els costos de la recollida que també es podran integrar en un futur per aprofitar també economies d’escala.

En aquest sentit, el nou ens de polítiques ambientals inclourà funcions que, a hores d’ara, estan englobades en diferents consorcis. Per tant, amb la posada en funcionament del nou ens ambiental es dissoldran, com a mínim, cinc consorcis: el CODE, el consorci de residus del Baix Ebre, el consorci de residus del Montsià, el consorci de la Serra del Baix Cardó i del Tossal de Montagut i el consorci de l’Espai Natural del Montsià.

Enllaços relacionats