Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

L'Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre continuarà als Reials Col·legis fins al 2024

L'Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre continuarà als Reials Col·legis fins al 2024
El Consell Comarcal del Baix Ebre, el Bisbat de Tortosa, el departament de Cultura i l'Ajuntament signen el conveni que permetrà mantenir el fons de l'Arxiu a l'edifici històric
14/11/2019

El vicepresident del Consell Comarcal del Baix Ebre i conseller comarcal de Cultura, Jordi Jordan; la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga; el bisbe de Tortosa, Enrique Benavent i l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, han signat avui el conveni que permetrà mantenir l'Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre als Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties fins el 31 de desembre de 2024. Mitjançant aquest acord, la Generalitat es compromet a fer les obres necessàries per a millorar els usos actuals del monument.

La cessió dels espais per part del Bisbat de Tortosa garanteix, durant els pròxims cinc anys, la continuïtat dels serveis que ofereix l’Arxiu. Per la seva part, el Departament de Cultura es compromet a encarregar, a una comissió formada per tècnics del Departament i del Bisbat, un estudi de l’edifici i dur a terme les obres de rehabilitació del monument, que s’acordin per part d’aquesta comissió, necessàries per assegurar el bon funcionament del servei que s’hi presta. Segons el conveni, el departament de Cultura farà una inversió de 30.000 euros anuals durant els pròxims quatre anys a l'edifici.

En l'acte de signatura, Jordan ha destacat l'ampli i divers fons de l'Arxiu i ha recordat que el Consell Comarcal és el responsable de la gestió d'aquest arxiu des de l'any 1991 quan el departament de Cultura li va traspassar la competència. A més, el vicepresident del Consell ha reclamat una solució "definitiva" per l'Arxiu. "Hem de començar a pensar en una solució definitiva perquè el 2024 tinguem un nou arxiu amb les condicions que es mereix la nostra ciutat i comarca", ha dit Jordan.

Per la seua banda, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha celebrat la signatura del conveni que permet la continuïtat de l’arxiu a l'edifici històric i s'ha compromès a seguir treballant per una seu definitiva.

L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre conserva un dels més rellevants llegats documentals de Catalunya i aplega una cinquantena de fons. Hi ha dos fons que destaquen per la seva riquesa i antigor: el de l’Ajuntament de Tortosa, que s’inicia el 1149 i que conserva grans sèries documentals força íntegres des de la baixa edat mitjana (clavaria, provisions, establiments, obres), així com 1754 pergamins, i el fons del districte notarial de Tortosa, amb protocols des de  la meitat del s. XIV i amb més de 2.000 volums.
Un arxiu que aplega un patrimoni documental molt rellevant de documentació tant pública com privada de la comarca del Baix Ebre. L’equipament disposa actualment d’una capacitat de 3.500 metres. Es preveu un reajustament per l’entrada amb vigor de l’administració electrònica que situarà la capacitat total en els 6.000 metres.