Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

Patrimoni històric i natural

Catedral de Santa Maria de Tortosa (segle XIV - XVIII)Imatge
 
Ermita i Torre de la Mare de Déu de l'Aldea (segle XIII)Imatge
 
Limnígraf (mesura els desbordaments del riu Ebre)Imatge
 
Pedra Clau de la Catedral del Tortosa Imatge
 
Pintures rupestres de Cabra-Freixet al Perelló (Patrimoni de la Humanitat)Imatge
 
Coves de l'Aumidiella formada per sis coves (Benifallet) Imatge
 
Ermitori del Toscar a Alfara de Carles. Ermita de Sant Julià (segle XIII). Imatge
 
Torre de Camarles (època àrab)Imatge
 
Ermita de Sant Roc a Paüls (segle XVIII)Imatge
 
Assut de l'Ebre, obre d'enginyeria àrab (segle XIV)Imatge
 
Patrimoni històric i natural
Un llegat ben present
Documents relacionats

El Baix Ebre, un mosaic de contrastos (català)

Oberts al Baix Ebre (Català) (Castellà) (Anglès)

La comarca del Baix Ebre ha acumulat en el transcurs dels segles magnífiques mostres de diversitat patrimonial. Des de la Prehistòria, el riu Ebre ha estat un element vertebrador per al territori i clau per a totes les civilitzacions que han arrelat a la Península Ibèrica. D’aquesta manera, els ibers, els romans i, més tard, els àrabs i els cristians van deixar, a la nostra comarca, una profunda petjada cultural i monumental.

En aquest sentit, del pas de totes aquestes civilitzacions ens resta un llegat arquitectònic singular que dota de personalitat aquesta comarca del sud de Catalunya. Entre tot aquest llegat destaquen, ubicades al Perelló, les pintures rupestres de Cabra-Freixet, declarades Patrimoni de la Humanitat, el poblat ibèric de castellot de la Roca Roja i l’enclavament fenici d’Aldovesta a Benifallet, castells imponents d'origen àrab o templer com la Suda de Tortosa, el castell de Sant Jordi d’Alfama a l’Ametlla de Mar,  restes de panys de muralla de l’antic castell de Paüls, les diferents torres de vigia que voregen el riu Ebre, etc. 

En aquest apartat històric, rep menció especial la ciutat de Tortosa amb el seu conjunt historicoartístic que està configurat pel llegat de diferents pobles, com el jueu i l’àrab, i corrents artístics com el renaixentista i el modernista.

Pel que fa referència al patrimoni natural, cal esmentar les serres del massís dels Ports, actual Parc Natural, els nombrossos barrancs, les coves de l’Aumidiella a Benifallet, els conreus de regadiu i secà, les llacunes, les platges de còdols i sorra fina que contrasten amb les cales d’aigua cristal•lina. I també, com no, les planúries deltaiques recobertes per la verdor humida dels arrossars.

Tots aquests i molts altres elements esdevenen agents actius de la descoberta natural de la comarca més meridional de Catalunya i posen a disposició del visitant infinitat de detalls que enriqueixen l’estada al Baix Ebre.