Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

Oferta actual en cicloturisme a la comarca del Baix Ebre

Imatge
 
Oferta actual en cicloturisme a la comarca del Baix Ebre
Guia de cicloturisme i MTB del Baix Ebre

La guia de cicloturisme i MTB al Baix Ebre, titulada 'Pedalant per les Terres de l'Ebre', consta de 40 pàgines i ha estat impresa en mida A5 en català, castellà, anglès i francès.  En total, la guia aplega un total de 17 rutes, tres de les quals són les transversals que creuen les comarques de l'Ebre: la Via Verda de la Val de Zafán, el Camí Natural de l'Ebre i la Via Augusta-Eurovelo.

Mapa de cicloturisme de les Terres de l'Ebre

El primer 'Mapa del Cicloturisme de les Terres de l'Ebre', editat pel projecte Baix Ebre Avant del Consell Comarcal del Baix Ebre, inclou els itineraris cicloturístics més destacats que presenten actualment les quatre comarques riberenques de l'Ebre.

Dossier professional cicloturisme

El dossier professional de cicloturisme de les Terres de l'Ebre és una iniciativa impulsada pel projecte Baix Ebre Avant del Consell Comarcal. Es complementa amb les diferents propostes cicloturistes que comercialitzen les empreses del sector al territori. El dossier està editat en català, castellà, anglès i francès. Més informació aquí.

La regió de l’Ebre, i la comarca del Baix Ebre en particular, és un territori idoni per a la pràctica del cicloturisme. Sigui quin sigui el nivell físic que es tingui, la pràctica del cicloturisme permet conèixer de prop i amb tranquil·litat gran varietat de paisatges. A cop de pedal, famílies i grups d’amics poden recórrer el traçat de l’antiga línia de tren de la Val de Zafán passant per la Terra Alta i fins a Tortosa, resseguir diversos trams del Camí Natural de l’Ebre o endinsar-se en alguns dels racons més salvatges dels parc naturals del delta de l’Ebre i dels Ports.

En síntesi, les Terres de l’Ebre ens ofereixen una xarxa de més de 1.000 quilòmetres integrada per camins i carreteres de baixa intensitat de trànsit, a més de la Via Verda: més de 100 kilòmetres, en aquest cas, totalment segregats del trànsit de vehicles.

Així mateix, aquestes rutes connecten diferents atractius del patrimoni cultural i etnològic, la qual cosa convida a fer combinacions de tota manera que fan possible allargar o repetir les estades. D’aquí que es puguin fer rutes temàtiques especialment dissenyades segons quins siguin els interessos de cadascú: rutes per descobrir els paisatges agraris, el vi, l’oli, la pesca tradicional, el patrimoni cultural, la memòria històrica o, fins i tot, els camps de fruita dolça de les Terres de l’Ebre.

 

Via Verda de la Val de Zafán

Es tracta de la ruta més emblemàtica i millor condicionada per fer cicloturisme. La Via Verda és una ruta turística que transcorre per l’antiga via fèrria de la Val de Zafán, que unia Tortosa amb la comarca del Matarranya, a l’Aragó.

L’origen de la via es remunta a final del segle XIX, arran de l’interès del govern de l’Aragó de tenir port de mar per donar sortida als seus productes. L’obra es va inaugurar l’any 1942 i va estar en servei durant 31 anys, fins que es va tancar definitivament el 17 de setembre del 1973.

Avui dia, l’antiga via de tren s’ha convertit en una exitosa ruta en bicicleta, ideal per a tots els públics.

 

Via Verda del Carrilet (en projecte)

La reconversió en Via Verda de l'antic traçat del Carrilet de Tortosa a la Cava (Deltebre) és un projecte que impulsa el Consell Comarcal del Baix Ebre i que compta amb un pressupost d'execució de 529.444,74 euros (juny 2019).

El projecte preveu convertir en Via Verda el tram comprès entre la rotonda de la C-42, prop de l'antiga bòbila d'Anguera, a Tortosa, i el pont de l'autopista AP-7, ja al terme municipal de l'Aldea, amb una afectació de superfície de 55.060 metres quadrats. Aquesta nova via no quedarà aïllada ja que enllaçarà a través de la Via Cicloturística (el tram comprès entre l'antiga bòbila d'Anguera i el Pont Roig a Tortosa), amb el tram del Baix Ebre de la Via Verda de la Val de Zafán.

 

Camí Natural de l'Ebre - GR 99

El Camí Natural de l'Ebre - GR 99 transcorre per les comunitats autònomes de Cantàbria, Castella i Lleó, la Rioja, País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya, on finalitza el seu recorregut en formar al delta de l’Ebre.

El seu pas per Catalunya és espectacular, travessant la Reserva Natural de Sebes i remullant pobles singulars com Riba-roja, Miravet o Flix. El Camí Natural de l’Ebre, al seu pas per Catalunya, enllaça amb diversos camins amb una llarga història, idonis per als amants del senderisme, com són el Camí de Sirga, el Camí de Sant Jaume, la Via Augusta, el GR 7, el GR 171 o el GR 92, que passa a tocar del litoral. Una bona part és practicable per a les bicicletes. Concretament, a partir de Benifallet (on coincideix amb la Via Verda de la Val de Zafán) i des de Tortosa fins a Riumar.

 

Itineraris pel parc natural del delta de l'Ebre

El parc natural del delta de l'Ebre ofereix als seus visitants un ampli i variat ventall d'itineraris. Més de 200 quilòmetres de recorreguts per descobrir els indrets més interessants i amagats d’aquesta important zona humida de la Mediterrània. De fet, ja hi ha qui diu que el delta de l’Ebre és el lloc ideal per fer turisme familiar en bicicleta, per petits que siguin els nens i nenes. És lògic. El delta és tan pla que els pedals semblen anar tot sols, com si el ciclista no hagués de fer cap altra cosa que gaudir de l’entorn i mirar de no caure.

 

Itineraris pel parc natural dels Ports

El parc natural dels Ports és un espai magnífic per als amants de la BTT. Al portal turístic de Terres de l’Ebre hi podeu trobar una sèrie d’itineraris que permeten descobrir a cop de pedal aquesta serralada feréstega i majestuosa. Aquells més exigents hi trobareu rutes amb un grau de dificultat superior, com és l’ascens a Caro, el cim més alt de la serralada i port de muntanya de categoria especial.

Les rutes a més de 1.000 metres d’altitud pels boscos de Cova Avellanes et porten a recórrer els ambients més frecals del Baix Ebre.