Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

La seu de l'ens comarcal

La seu de l'ens comarcal abans de la reformaImatge
 
Per tal d'adequar les instal·lacions, es van realitzar diferents obres de milloraImatge
 
La seu de l'ens comarcal abans de la reformaImatge
 
La seu de l'ens comarcal abans de la reformaImatge
 
Aquesta és l'entrada a la seu de l'ens comarcal abans de la reformaImatge
 
I aquesta és l'actual entradaImatge
 
Els corredors antics segueixen la mateixa línia que els actuals Imatge
 
Els actuals passadissos de la corporacióImatge
 
Saló de PlensImatge
 
Imatge
 
Imatge
 
Imatge
 
La seu de l'ens comarcal
Un antic convent reformat
Sabies que...

L'actual edici del Consell Comarcal del Baix Ebre és un antic convent reformat. En aquest, i fins l'any 1986, les monges de la congregació de les Oblates feien vida a les instal·lacions. 

Abans de donar servei a la ciutadania de la comarca, la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre estava en mans de la congregació de les Oblates. Una congregació fundada l’any 1864 que tenia la finalitat de reconduir noies amb un comportament irregular. En aquest sentit, la finca, on actualment es troba l’ens comarcal, estava conformada per una església i un convent en el qual hi residien les monges que formaven part de la congregació.

La història d’aquesta finca, però, ens transporta a finals del segle XIX. És en aquesta època quan es comença a edificar l’església i s’estableixen les bases del projecte de construcció del convent. D’aquesta manera, i ja amb l’església en funcionament, s’especula que, als voltants del 1890, les obres que havien d’envoltar el santuari encara no havien finalitzat.

El projecte preveia que l’edifici es construís en forma de U, envoltant la capella. Tot i això, el convent no es va acabar de construir d’acord amb aquest projecte, i es va realitzar amb unes condicions qüestionables. Tant és així que, amb el pas del temps, es van haver de dur a terme reformes a l’edifici atès que, per exemple, les habitacions perdien escalfor i les pluges inundaven les galeries.

L’estructura del convent era la següent: la planta baixa estava destinada a la cuina, amb una xemeneia adossada a la façana nord. La primera planta acollia les habitacions de les monges i, a la segona planta, hi residien les noies acollides amb un dormitori ampli. Amb la darrera ampliació, es va realitzar el menjador, el rebost i el serveis de recepció. Tota la finca i el recinte estaven envoltats de tarongers amb una paret suficientment alta per impedir entrades o sortides no desitjades.

No va ser fins l’any 1986 quan les monges van deixar la finca i el Consell Comarcal del Baix Ebre va comprar els terrenys. Per tal d’instal•lar els despatxos, oficines i atendre a la ciutadania, es va adequar l’edifici i el seu entorn substancialment. En aquest sentit, es va emmoquetar el terra, es van col•locar plafons al sostre, l’església es va convertir amb el saló de plens i les habitacions amb despatxos.

Ara bé, malgrat les reformes realitzades, al poc temps, la seu de l’ens comarcal presentava una sèrie de mancances. Un dels principals problemes va ser que pel teulat s’escolava la pluja. És per aquest motiu que es va prendre la decisió d’eliminar el teulat i fer una coberta invertida. A l’any 2001 es van iniciar les obres de rehabilitació de la seu del Consell. Una rehabilitació que es va allargar 4 anys i que actualment dóna forma al Consell Comarcal del Baix Ebre que tots coneixem actualment.