Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

El Consell Comarcal del Baix Ebre crearà el primer obrador alimentari compartit de les Terres de l'Ebre a EbreTerra

El Consell Comarcal del Baix Ebre crearà el primer obrador alimentari compartit de les Terres de l'Ebre a EbreTerra
07/03/2023

El Consell Comarcal del Baix Ebre crearà el primer obrador alimentari públic compartit de les Terres de l'Ebre, un servei que s'instal·larà a l'espai cuina d'EbreTerra. Actualment, en aquest espai s'organitzen cursos i jornades i amb aquest projecte s'ampliaran els usos de les instal·lacions a la vegada que es donarà valor afegit a la producció agroalimentària ebrenca. El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura i la consellera comarcal d'EbreTerra, Laura Fabra, han presentat avui el projecte en roda de premsa.

"EbreTerra és l'espai idoni per ser utilitzat per part d'empreses agroalimentàries, aquí disposaran d'un espai equipat per començar l'activitat i evitar una inversió inicial potent en maquinària, podran testar el seu producte", ha explicat Faura. Aquesta actuació suposarà una inversió de 112.064 euros, un pressupost que inclou la dedicació de personal, la realització d'obres d'adaptació, la compra i instal·lació de maquinària. També s'incrementarà la potència elèctrica de la cuina i es tramitarà l'expedient de registre sanitari de les instal·lacions.

El Consell Comarcal ha sol·licitat un ajut de la Generalitat, concretament de la línia de creació i millora dels obradors agroalimentaris compartits, dins del paquet d'ajuts per al foment de la transformació del sistema agroalimentari. Una subvenció que pot cobrir fins al 60% del cost total del projecte.

La previsió del govern comarcal és posar en marxa l'obrador compartit el pròxim mes de setembre. De fet, des de l'àrea d'Activació Econòmica del Consell s'ha fet una feina de prospecció amb la participació d'un total de 37 projectes empresarials que han manifestat el seu interès en l'obrador per realitzar diferents transformacions i elaboracions com ara: farina d'arròs, de garrofa, de la pell dels cítrics, vinagres, productes semielaborats, conserves, etc. "Posarem en marxa un servei que és una reivindicació del sector", ha dit Faura.

A més, les empreses de l'obrador rebran l'acompanyament i suport empresarial de Baix Ebre Innova, amb l'objectiu d'impulsar l'economia i crear llocs de treball. També s'impulsarà la innovació a través de la col·laboració amb els centres de formació del territori: l'Escola Agrària d'Amposta i l'institut Montsià. En aquest sentit, la plantilla docent de l'institut Montsià ha participat activament en el procés de configuració de l'obrador i es signarà un conveni de col·laboració perquè l'alumnat del centre faci l'assessorament dels processos tecnoalimentaris. També el COPATE, com a gestor de la marca Terres de l'Ebre, Reserva de la Biosfera, serà un aliat d'aquesta iniciativa.

Quant als projectes que podran fer servir l'obrador, el Consell Comarcal ha determinat un seguit de criteris de priorització entre els quals s'inclouen que els promotors siguin persones joves, dones, projectes inscrits al registre d'operadors ecològics o de producció integrada, projectes en segell de venda de proximitat o acreditats amb la marxa Reserva de la Biosfera.