Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

El Consell Comarcal del Baix Ebre destina un 50% del seu pressupost a les polítiques socials

El Consell Comarcal del Baix Ebre destina un 50% del seu pressupost a les polítiques socials
28/12/2012

El plenari de l’ens comarcal del Baix Ebre ha aprovat, amb els vots favorables de CIU, PP i ERC, i l’abstenció del PSC, els pressupostos de l’exercici 2013. Un pressupost que ascendeix a 9.164.538,00 un 3,32% menys respecte a l’any anterior, i que centra gran part de l’esforç públic en les polítiques socials.

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, ha destacat que “aquest full de ruta estableix clarament que les polítiques socials i la dinamització econòmica han de continuar sent la prioritat i el pilar fonamental de l’ens comarcal”. Al mateix temps, Soler ha destacat que “un dels altres objectius d’aquest pressupost ha estat reduir al màxim totes les despeses improductives, com per exemple l’aigua, el telèfon o la llum, que ha d’afrontar el Consell Comarcal en el seu dia a dia”.

Les polítiques socials, la prioritat

Les polítiques socials, englobades en les àrees d’atenció a les persones i de foment de la cohesió social, representen la part més important del pressupost ja que es destinen gairebé 4 milions i mig d’euros. O sigui, un 48,35% del pressupost. En aquest sentit, Soler ha subratllat que “els esforços públics relacionats en aquest àmbit han de permetre garantir la qualitat dels serveis que presta el consell comarcal, així com intentar disminuir els efectes de la crisi econòmica”.

A banda de l’àmbit social, un altre aspecte prioritari és l’àmbit de la dinamització econòmica. En aquest sector es destinarà gairebé un 11% del pressupost amb la finalitat d’impulsar accions que contribueixin a reactivar l’economia de la comarca amb polítiques de foment de l’ocupació. El pressupost del consell comarcal en l’àmbit de la dinamització econòmica ascendeix a 1.000.000 €.

L’àrea de Territori i Sostenibilitat també disposa d’un pes específic ja que representa un 27% del pressupost del Consell Comarcal. Des d’aquesta àrea es gestiona tot el relacionat amb polítiques d’habitatge, la gestió de les depuradores de la comarca, els plans de protecció civil, entre d’altres serveis. Finalment, l’àrea d’Afers Interns disposa d’un 13% del pressupost, amb 1.232.000€.

Reducció de despeses no productives

Els pressupostos del proper exercici també contemplen la reducció de l’endeutament de la corporació. En aquest cas, es realitzarà una aportació de més de 230.000€ que permetrà reduir la ràtio d’endeutament de l’ens comarcal. Actualment aquesta ràtio es situa al voltant del 10% quan l’òptim legal establert és el 75%.

Des de l’inici d’aquesta legislatura, s’ha realitzat un pla d’ajust per reduir les despeses no productives com ara l’aigua, energia elèctrica, telèfon, etc. En el darrer exercici aquest estalvi s’ha quantificat en 100.000€. Al llarg d’aquest any 2013, aquesta reducció s’incrementarà en 112.000€ addicionals.

Al llarg del plenari també s’ha aprovat, per unanimitat, el Programa d’Actuació Comarcal per al període 2013 – 2016. Aquest inclou els serveis, les activitats i les obres que s’han de dur a terme, així com els recursos, previsions i mecanismes per tal d’efectuar-los.