Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

El Consell Comarcal del Baix Ebre dona suport a la pagesia amb una Declaració institucional conjunta

Imatge
 
El Consell Comarcal del Baix Ebre dona suport a la pagesia amb una Declaració institucional conjunta
23/02/2024

El Ple del Consell Comarcal del Baix Ebre ha portat al plenari la Declaració institucional en suport a la mobilització de la pagesia, en resposta a la crida del sector agrari durant les darreres setmanes, on expressa la seva preocupació davant dels diversos factors que afecten la seva sostenibilitat i viabilitat.

La recent crida del sector agrari destaca les problemàtiques que actualment afronta com les reduccions dels preus de compra al camp, l'increment d'importacions de productes agrícoles de països amb normatives menys estrictes, l'excés de tràmits burocràtics, que juntament amb una disminució del relleu generacional, n’accentua la bretxa digital i obstaculitza la subsistència del sector. A aquests factors s’hi suma la creixent crisi climàtica i la sequera, que està provocant pèrdues de collites de manera significativa, amenaçant el futur de nombroses explotacions agràries. "Cal reconèixer la importància del sector agrari i agroalimentari al nostre territori. Els nostres agricultors no només ens proveeixen d'aliments essencials, sinó que també garanteixen una seguretat alimentària privilegiada per a tota la població”, ha manifestat Antoni Gilabert, President del Consell Comarcal del Baix Ebre.

D’altra banda, en el plenari s’ha ratificat, també, el cost dels serveis de salubritat i control de plagues per al 2024, que es va tractar en el Consell d’Alcaldies celebrat el passat 14 de febrer. Aquesta aprovació assegura els tractaments del mosquit i de la mosca negra. En el cas del mosquit, el contracte preveu una modificació en cas de ser necessària, per tal d’allargar el calendari de tractament de les àrees naturals, en cas que així ho pactin els Ajuntaments. Per altra banda, en el cas de la mosca, el cost del tractament es farà tenint en compte una nova fórmula on es tenen en compte diversos factors com el nombre total d’habitants de cada municipis, la façana fluvial o els kilòmetres de llera de riu.  “Aquest model de finançament del tractament de la mosca ha establert unes bases sòlides per definir la participació del món local en aquest àmbit, és un model que ha servit com a referència a altres consells comarcals, com el de la Ribera d’Ebre per elaborar la seva pròpia distribució”, ha conclòs Gilabert.