Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

El Consell Consultiu de la Gent Gran s'adhereix al manifest del dia mundial de la presa de consciència de l'abús i dels maltractaments a les persones grans

Imatge
 
El Consell Consultiu de la Gent Gran s'adhereix al manifest del dia mundial de la presa de consciència de l'abús i dels maltractaments a les persones grans
15/06/2021

El Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Ebre s'adhereix al manifest del Consell de la Gent Gran de Catalunya amb motiu del dia mundial de la presa de consciència de l'abús i dels maltractaments a les persones grans (15 de juny):

Si bé és un tema tabú, el maltractament a les persones grans ha començat a guanyar visibilitat a tot el món. És un problema social mundial, que afecta la salut i els drets humans de milions de persones, i és un problema social generalitzat, que pot afectar a una persona independentment de la seva classe social o del seu entorn de residència, i que afecta majoritàriament a la població femenina. No obstant això, s'acostuma a amagar perquè és considerat un assumpte essencialment privat. La iniciativa del Bon Tracte a la Gent Gran es basa en els punts bàsics següents:

  • El canvi de visió sobre les persones grans que formen part de la nostra societat.
  • La iniciativa en la intervenció amb persones grans vulnerables, per prevenir possibles situacions de maltractament.
  • El suport constant a persones que estan vivint el problema, per ajudarles a sortir d'aquesta situació i millorar-ne la protecció i la manera de fer-hi front.
  • L'acompanyament i el seguiment per a la seva recuperació completa.

El grup de treball per a la lluita contra el maltractament del Consell de la Gent Gran de Catalunya, vol manifestar que:

  • Encara que es desconeix la magnitud del maltractament de la gent gran, la seva importància social i moral és indiscutible i enguany s'accentua, degut al aïllament necessari per protegir-nos dels efectes de la pandèmia pel coronavirus;
  • La incidència acumulada a les residencies per a la gent gran fa urgent i necessari replantejar aquest nivell assistencial i preparar la societat cap un envelliment digne, que no faci necessari l'externalització de la nostra llar habitual-
  • Volem animar les persones que pateixin algun tipus de maltractament o abús, ja sigui psicològic, econòmic, de desatenció, físic o abús sexual, que ho denunciïn; també cal fer-ho si qui en té constància o sospita són els familiars, amics o veïns. La policia, la fiscalia o els serveis socials són les vies per poder ajudar a una persona que, per les seves condicions, està en la majoria dels casos totalment indefensa.

Durant aquest temps de confinament, els diaris només s'han fet ressò de l'aïllament en els centres residencials i no han parlat de les seves conseqüències, com ara el retrocés del nivell cognitiu de les persones residenciades ingressats, el retrocés en els processos motrius, o els afectius (per la manca de contacte amb els seus familiars). És un problema global de tota Europa i és necessari que tots els estats incorporin programes per solucionar un dels problemes més greus que te la gent gran: l'aïllament no desitjat.

Cal posar fil a l'agulla i, des de les associacions, hem de treballar perquè no és facin realitat els aires pessimistes que es respiren arreu. La gent més gran de 65 anys som un 20 % de la població i som suficientment vàlids per defendre els nostres drets com a persones, sense mirar l'edat que tenim.

Hem de defensar tot allò que hem aconseguit i evitar que els maltractaments vagin en augment. Cal gent gran activa per posar-se al capdavant de les associacions, per liderar-les i donar la veu d'alerta a les administracions, per tal que siguin sensibles davant d'aquestes circumstàncies.