Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Baix Ebre tanca l’any 2011 amb 121 dones ateses i 253 atencions

Imatge
 
El Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Baix Ebre tanca l’any 2011 amb 121 dones ateses i 253 atencions
14/03/2012

El SIAD del Baix Ebre ha realitzat, al llarg de l’any 2011, més de 250 atencions i ha atès a més de 120 dones de la comarca del Baix Ebre. Unes intervencions que tenen la finalitat de donar resposta a les necessitats i problemàtiques de les dones de la comarca del Baix Ebre.

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, ha destacat la feina d’informació, orientació i assessorament que es realitza des d’aquest servei. D’aquesta manera, Soler ha assegurat que “el SIAD té la funció imprescindible d’oferir, a la població femenina, recursos per tal de contribuir a què les dones puguin gaudir dels seus drets civils i personals en llibertat i sense discriminacions”.

De la mateixa manera, la consellera d’Atenció a les Persones, Julia Celma, ha volgut destacar el treball en xarxa i el treball comunitari que realitza el SIAD. Segons Celma, aquest treball “permet estar en contacte amb les diferents associacions i organitzacions de la comarca per tal de realitzar activitats de prevenció i de sensibilització social”.

Amb la finalitat de detectar les problemàtiques i necessitats de les 121 dones ateses, s’han classificat les actuacions en cinc categories diferents. Així, 71 han estat ateses per problemes amb la parella, 19 per violència de gènere, 15 per problemes familiars, 12 per situació econòmica i, finalment, 4 per motius laborals. En aquest sentit, pel que fa a les 19 dones ateses per violència, 10 corresponent a violència psicològica, 6 a física i psicològica, 2 a física i 1 de violència familiar.

Atencions psicològiques, jurídiques i socials
Les 253 atencions realitzades des del Servei d’Informació i Atenció a les Dones s’han distribuït de la següent manera: 123 atencions psicològiques, 118 atencions jurídiques i 12 atencions socials. Cal esmentar, però, que una dona ha pogut disposar d’una o varies atencions professionals.

Cal clarificar que les atencions psicològiques tenen l’objectiu de realitzar un acompanyament psicològic en situacions de crisi personal i fomentar i millorar les competències comunicatives, les habilitats socials i l’auto reconeixement. Per la seva banda, les atencions jurídiques tenen la finalitat d’assessorar la dona en situacions de crisis de parella, processos d’incapacitació, custòdia dels fills i filles i orientació en temes de caire legal a tots els nivells.

Finalment, les atencions socials informen, orienten i assessoren sobre recursos socials i serveis a la comarca i arreu del territori. Transversalment, es treballa la detenció i prevenció de situacions de risc i d’exclusió social i atenció i suport en situacions de violència masclista.

El SIAD, que dóna servei a tots els municipis de la comarca menys a Tortosa ja que aquest últim disposa de més de 20.000 habitants i ofereix el servei de forma independent, també actua en treball en xarxa. O sigui, estableix circuits de treball, cooperació i coordinació entre els diferents agents del territori i realitza treball comunitari per tal de treballar el teixit associatiu femení. En aquest últim cas, cal destacar que, al llarg de l’any, el SIAD ha organitzat xerrades i cursos a arreu de les diferents associacions de dones de la comarca. Així doncs, entre d’altres, s’han realitzat xerrades sobre la llei de dependència, maltractaments a la gent gran, violència envers les dones i cursos sobre el cicle vital de les dones.