Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

PECT Ebre Bioterritori

PECT Ebre Bioterritori
Imatge gràfica

Manual gràfic

Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Ebre Bioterritori

El Consell Comarcal del Baix Ebre coordina l’execució del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Ebre Bioterritori, que suposarà una inversió global de 3,1 milions d’euros, finançada al 50% pel fons europeus de desenvolupament regional (FEDER).
L’objectiu del PECT Ebre Bioterritori és l’aprofitament del capital natural de les Terres de l’Ebre per incrementar la competitivitat de les empreses ebrenques a través de l’impuls de models de negoci sostenibles. En aquest sentit, els socis d’aquest projecte representen totes les tipologies d’actors de la quàdruple hèlix: l’administració pública, el sistema R+D+I, el sector productiu i empresarial i la societat civil.
Pel que fa als socis d’aquest PECT, que desenvoluparan les operacions programades fins al 2022, són: Fundació Cívica Innomnium; Eurecat; URV; COPATE; Cenfim; Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita i Consell Comarcal del Baix Ebre.

Les set operacions que integren el PECT Ebre Bioterritori són:

  • Emprenedoria cívica per fomentar la sostenibilitat territorial de les Terres de l’Ebre, a càrrec de la Fundació Cívica Innomnium. Aquesta operació té l’objectiu de promoure l’emprenedoria cívica i la participació digital de la ciutadania en els processos d’innovació oberta i descoberta emprenedora, mitjançant elements de conscienciació per activar el compromís social i divulgació per fomentar la cultura participativa del territori. També s’establiran les bases per a la generació de consensos entre els agents de coneixement, l’administració pública, les empreses i la ciutadania del territori, per definir i prioritzar reptes i proposar possibles solucions a la problemàtica socioecològica i econòmica del Delta de l’Ebre. Entre les actuacions que s’executaran hi ha la creació de “Lo Consell”, “Lo Challenge” i “Lo Plus”.
  • Living Lab Delta de l’Ebre, a càrrec d’Eurecat.  Es posarà en marxa al centre Eurecat d’Amposta, on s’habilitarà un espai per investigar i proposar solucions innovadores amb la metodologia de cocreació, codisseny i cogestió amb els agents socioeconòmics sobre els següents eixos temàtics: adaptació i mitigació del canvi climàtic; infraestructures verdes; gestió de l’aigua i sediments al tram final de l’Ebre i ecoturisme i turisme responsable. Entre altres actuacions es muntarà un laboratori ambiental d’ecosistemes aquàtics i es reorganitzarà el magatzem per tal d’instal·lar i posar en marxa equipament d’experimentació i disseny d’infraestructures verdes.
  • Laboratori d’Innovació per a l’Educació Ambiental, a càrrec de la Universitat Rovira i Virgili (URV). L’objectiu d’aquesta operació és facilitar l’accés a les tecnologies de l’aprenentatge i el coneixement als alumnes dels centres educatius del territori i la població en general. Així aquest laboratori serà un espai on la tecnologia estarà integrada per donar resposta a les diferents activitats d’aprenentatge i reptes educatius de la societat actual. Es crearan els materials adreçats als usuaris del laboratori que desenvoluparan conceptes relacionats en la mobilitat sostenible, l’eficiència energètica en el transport, la contaminació atmosfèrica i lumínica, la conservació de la natura de manera compatible amb les activitats socioeconòmiques, el món rural, etc
  • Impuls de la marca Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera, a càrrec del COPATE. Es pretén transformar la marca Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera en un instrument associat al reconeixement de la qualitat dels productes i serveis desenvolupats a partir de la implementació dels resultats dels processos d’innovació del territori, incrementant-ne la visibilitat al mercat. Aquesta operació inclou la creació i implementació de l’estratègia i del pla de marca Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera; la creació del catàleg de productes i del market place EbreBiosfera i la creació de l’oficina d’acompanyament de la marca.
  • Identificació, caracterització i comunicació d’atributs de sostenibilitat de producte per a les empreses de l’hàbitat, a càrrec del Cenfim. L’objectiu general de l’operació és dotar les empreses hàbitat del clúster Cenfim del coneixement, eines i recursos adients per a comunicar de manera eficaç els atributs de sostenibilitat dels seus productes. Concretament es treballarà en la identificació i caracterització dels atributs de sostenibilitat i desenvolupament d’eines per a la seua comunicació i es transferirà el coneixement i la implementació pilot d’eines de comunicació en empreses d’hàbitat.
  • Blue Economy Center, a càrrec de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita. Es crearà un centre de referència per impulsar els nous models de negoci basats en l’economia blava a les Terres de l’Ebre. L’actuació inclou els passos necessaris per a l’adaptació de l’edifici Duanes per allotjar-hi el Blue Economy Center. També s’impulsaran i es promocionaran les activitats de recerca, desenvolupament i innovació liderades per les empreses. La vinculació del teixit ebrenc al mar s’efectua des de les activitats relacionades amb l’explotació dels recursos marins (pesca i aqüicultura), la transformació i comercialització, així com les tasques portuàries, la construcció i reparació d’embarcacions, el transport marítim i el turisme sostenible.
  • Coordinació del PECT, a càrrec del Consell Comarcal del Baix Ebre. Assegurar que els objectius del PECT s’assoleixen de forma adequada, a través del seguiment, gestió, coordinació i avaluació de les diferents operacions.