
El SIFE Terres de l’Ebre ha continuat al llarg de l’any 2012 la tasca de seguiment dels acolliments del territori
El Servei d’Integració en Família Extensa (SIFE), que es gestiona i promou des del Consell Comarcal del Baix Ebre, té la finalitat d’aconseguir que les famílies puguin assumir l’atenció dels menors de forma adequada. En aquest sentit, el SIFE ha realitzat el seguiment, acompanyament i suport dels 116 expedients actius distribuïts per les 4 comarques de les Terres de l’Ebre.
El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler, ha destacat “l’atenció individualitzada, especialitzada i propera que realitza el SIFE atès que aquest fet genera una gran ajuda i suport a les diferents famílies del territori que han decidit realitzar un acolliment”.
Per la seva banda, el conseller d’Infància i Adolescència, Rubén Lallana, ha subratllat que “la finalitat d’aquest servei és garantir el màxim benestar possible dels infants i joves i el seu correcte desenvolupament”. Al mateix temps, Lallana ha manifestat “l’atenció que es realitza a les famílies és rellevant per tal d’assegurar l’èxit de l’acolliment en família extensa”.
Els acolliments poden ser de dos tipus. Els simples, quan el desemparament és transitori i, per tant, els infants i adolescents encara tenen opció de tornar amb els seus progenitors, i els permanents, quan el desemparament és definitiu. En tot cas, la finalitat principal dels acolliments és que els nens puguin tornar amb els seus pares i mares. És per aquest motiu que, al llarg de l’any 2012, es mostra un nombre més elevat d’acolliments simples en relació amb els acolliments permanents.
En el transcurs de l’any, i per tal d’oferir el suport i el seguiment a les famílies, el SIFE també ha realitzat més de 300 entrevistes a infants i adolescents i més de 400 a famílies acollidores. A part, també s’han realitzat estudis, informes de seguiments i acompanyaments a visites.
Per altra banda, en aquest darrer any s’ha iniciat el Projecte de Formació i Suport a l’acolliment amb dos grups d’acollidors, un del Baix Ebre i l’altre del Montsià. Aquest projecte pretén fomentar relacions positives que facilitin la superació de períodes de dolor emocional ensenyant a cercar suports i fomentant l’autonomia, l’autoestima, les habilitats socials i la gestió positiva del conflicte.