Escut del Consell Comarcal del Baix Ebre

Atenció al Ciutadà | 977 445 308 | info@baixebre.cat

L'Ampolla

L'Ampolla
Gastronomia típica del municipi Imatge
 
L'Ampolla, un municipi amb diferents activitats festives i tradicionalsImatge
 
La Bassa de les Olles (Parc Natural del Delta de l'Ebre)Imatge
 
Platja BaconeImatge
 
El GR92 és un sender de gran recorregut que transcorre per les platges de l'AmpollaImatge
 
Platja de Cap Roig - Bandera BlavaImatge
 
Vistes del Port Pesquer de l'AmpollaImatge
 
L'Ampolla, un poble de mar i amb tradició pesqueraImatge
 
Diada de l'ostra del Delta de l'EbreImatge
 
Platja de les Avellanes - Bandera BlavaImatge
 
Població: 
3606 habitants
Altitud: 
8 m
Superfície: 
34,28km²
Gentilici: 
ampollero/a

Informació general

La població de l’Ampolla té una llarga tradició, ja que s’han trobat elements d’època romana en el propi nucli urbà. Originàriament fou una vila romana. El poblament sembla, però, que no va decaure i, durant l’edat mitjana, hi existí un nucli de pescadors. Amb la inutilització del conegut port Fangós, durant el segle XIV, el port de l’Ampolla va prendre el relleu i esdevingué, juntament amb el dels Alfachs, el port per excel•lència en què s’embarcaven els excedents de l’interior peninsulars i s’estotjaven els productes manufacturats que havien de distribuir-se riu amunt, atès que des d’allí s’accedia a l’antiga desembocadura del riu. Per raó de la seva situació, l’Ampolla va ser sempre víctima dels atacs dels pirates, com totes les poblacions de la costa.

L’arribada del ferrocarril va significar una empenta de prosperitat a la població. La seva proximitat amb Tortosa va fer que fos escollida per molts estiuejants tortosins. Es construïren establiments de banys de mar i viatges de temporada.

L’any 1917 va tenir lloc l’esfondrament del vaixell francés Maxsherda per un submarí alemany durant la Primera Guerra Mundial. En agraïment a les tasques d’ajuda, el govern francès els va regalar una escultura commemorativa de bronze, coneguda com el guerrer.

El nom de la població, d’origen llatí, fa esment a la singularitat del port, semblant a un coll d’ampolla determinat per les barres d’al•luvió.

Com a dada curiosa, a l’església de Sant Joan Baptista es conserva la campana fosa, l’any 1853, a base de monedes romanes de coure. Originàriament, va estar penjada a la capella de Sant Roc de Tortosa fins que la barrancada de l’any 1874 se l’endugué. La campana va estar deu anys sota les aigües de l’Ebre fins que uns pescadors la retrobaren. El 1884 fou col•locada a l’església de l’Ampolla.

 

Característiques de l'Ampolla

· Economia

Com a poble d’origen mariner la seva economia tradicional fou principalment la pesca acompanyada en menys mesura per l’agricultura.

Actualment però, el sector econòmic per excel•lència és el turisme, el qual s’ha desenvolupat al llarg dels darrers anys amb l’augment de serveis turístics a tota la població, essent aquesta localitat molt apreciada per les seves platges, els seus recursos naturals, la seva gastronomia i els serveis i activitats complementàries que ofereix als seus visitants.

Però no s’ha d’oblidar el seu origen mariner i, per tant, continua sent remarcable la importància de la pesca, essent la de bou o la d’arrossegament més estesa. Destaca també al port pesquer la subhasta de peix, de la qual poden gaudir els visitants de dilluns a divendres a les 17.15h. També s'han d'esmentar els vivers de marisc, on es destaca el cultiu de l’ostra del Delta.

En referència a l’agricultura, els conreus principals són, actualment, l’arròs, les oliveres, i els garrofers. També és cultiven diversos productes de l’horta, fruiters i ametllers.

· Gastronomia

Poble mariner, ric en varietats de peix i marisc; l’ostra del Delta, els musclos, les cloïsses o els llagostins, entre d’altres. Sense oblidar les seves reminiscències deltaiques, es pot gaudir de la fideuà, l’arròs a banda, l’arròs negre i tot un seguit de plats cuinats amb els productes més tradicionals de les nostres terres: l’arròs. Per endolcir el paladar us podeu endinsar també en el món de la rebosteria, on destaca el pastisset de cabell d’àngel, la coca de brossat o les coquetes de la creu.

· Esports

El seu port pesquer i esportiu és un centre d’activitats nàutiques i de lleure que es complementen amb la possibilitat de practicar diferents esports nàutics com són: el windsurf, l’esquí nàutic, la vela, o l’escafandrisme. Els amants de la pesca esportiva poden gaudir de la captura d’espècies com el llobarro, la tonyina, els tallahams. Tenen també la possibilitat de practicar la pesca a la ronsa i la pesca submarina. Els més excursionistes poden practicar el senderisme, ja que el sender de gran recorregut GR-92 travessa el municipi.

 

Què visitar

· Calendari de festes

Juny
Festes Majors de l’Ampolla
Es celebren en honor a Sant Joan Baptiste

Juliol
Festes en honor a la Verge del Carme

Setembre
Festa de la Sega

· Calendari d’activitats i/ o esdeveniments culturals i esportius:

Abril
Tres Tombs
Lloc: carrers del municipi

Comerç al carrer i fideuada popular
Lloc: P.Gonzalez Isla / port pesquer

Maig
Diada de l’Ostró del Delta
Lloc: port pesquer

Jornades Gastronòmiques
Ironcat. Campionat de Catalunya de Triatló.
Campionat de pesca al curricà de costa

Juliol
Futbol platja
Lloc: Platja Avellanes

Cantada d’havaneres
Lloc: port pesquer

Agost
Nit Màgica
Lloc: passeig marítim

Certamen de música clàssica i popular Eloi Mestre

Setembre
Festa de la Sega
Lloc: port pesquer

Jornades Gastronòmiques de l’arròs

Diada de sardanes
Lloc: P. Gonzalez Isla

Diada Nacional de Catalunya
Lloc: P. Manuel Ferrer

Octubre
Jornada Gastronòmica del Caldo
Lloc: Port Pesquer

Al llarg de tot l’estiu es duen a terme tot un seguit d’activitats lúdiques i culturals  l’aire lliure per a tot tipus de públic, com per exemple actuacions de titelles, teatre per als petits, cinema sota les estrelles i cantada d’havaneres.

· Llocs d'interès

Cal destacar les nombroses platges de sorra, pedra i cales a més de la infraestructura turística del municipi.

Platges de sorra
On destaquen les Avellanes, Cap-roig i l’Arenal. Actualment, gaudeixen de bandera blava les platges de Cap Roig i les Avellanes.

Platges de pedra
Com el Baconé, Capellans, l’Arquitecte i Pinets.

Cales
Cala Marina i l’Ascaret, entre d’altres.

·Rutes

Els jardins d’oliveres
Recorregut amb bicicleta de muntanya que transcorre pels camins de l’interior de l’Ampolla, passejant entre oliveres i garrofers.

Els ocells i l’arròs
Recorregut a peu o en bicicleta. Transcorre per una àrea del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Una part coincideix amb un itinerari naturalista que comença a la bassa de les Olles i arriba fins al Goleró.

Els penya-segats que van vestir-se de colors
L’itinerari surt de l’Ampolla en direcció a l’Ametlla de Mar fins arribar a la Cala de l’Aliga, coincidint amb el GR-92.

Bassa de les Olles
Itinerari a peu o en bicicleta que transcorre per una de les llacunes mes petites del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Degut a la seva ubicació és una de les zones del Delta amb més riquesa i varietat d’ambient, vegetació i fauna.